Kuudes piste piti sisällään tehtävän osallistua verkkokeskusteluun. Lisäksi pyydettiin valitsemaan yksi keskusteluketju ja seurata sen eristymistä. Lähdin heti innokkaasti lukemaan Helistin.fi- sivuston keskusteluja ja löysinkin mielenkiintoisen keskustelun, johon osallistuin. Keskustelussa kyseltiin, kumpi kasvattaa paremmin koti- vai esim päivähoito?.

Itse olen sitä mieltä, että molempia tarvitaan. Pienten alle 3.vuotiaiden paikka on äidin tai isän kanssa kotona, jos se vain on mahdollista. Lapsi ehtii myöhemminkin olemaan päivähoidossa. Lapsi on pieni vain hetken aikaa. Pienemmille riittää se että äiti käy lapsen kanssa esim,  seurakunnan perhekerhossa, jossa molemmat saavat kohdata muita ihmisiä. Yli neljävuotiaille päivähoito voi olla oikea paikka, jos lapsi on esim sosiaalinen ja kaipaa toimintaa päivään. Toinen vaihtoehto lapselle on esim, seurakunnan päiväkerho.    

Jokainen vanhempi joutuu itse tekemään ratkaisun siitä milloin ja mihin lapsensa vie hoitoon. Tällä hetkellä itse ajattelen että jos joskus saan omia lapsia, niin olen lapsen kanssa kotona ainakin siihen asti että lapsi on kolme. Voi kuitenkin olla että tilanne on silloin toinen ja joudunkin laittamaan lapsen jo aikaisemmin hoitoon.

Keskustelua seuratessani hämmästyi siitä miten moni kasvatusalan ammattilainen oli kirjoittanut, ettei laittaisi pientä alle 3.vuotiasta  lasta päiväkotiin. Päiväkodin arki on kiireistä ja ryhmäkoot ovat isoja. Varmasti moni kasvatusalan ammattilainen pystyy tämän myöntämään, eikä siksi suosittele alle kolmevuotiaalle päiväkotia hoitomuodoksi. Usein kuitenkin vanhemmat joutuvat tekemään sen ratkaisun että laittavat lapsen päivähoitoon, vaikka se "pahalta" tuntuukin. Olen puhunut monen vanhemman kanssa että alkuun hoittoon laitto riipi sydäntä ja tuntui pahalta viedä pieni hoitoon, mutta ajan kanssa kaikki onkin mennyt hyvin. Suomessa päivähoidon laatu on hyvää ja työntekijät kasvatusalan ammattilaisia. Usein myös päivähoitoon vieminen tuo arkeen selkeän rytmin. Uskon että päivähoidossa lapsi oppii paremmin toimimaan ryhmässä ja sosiaaliset taidot kehittyvät. Lisäksi yli neljävuotias lapsi kaipaa jo leikkikavereita, joita ei välttämättä kotipihalta löydy. Myös päivähoidon tarjoama esiopetus on laadukasta ja viimeistää esikouluiässä lapsen on hyvä mennä päiväkotiin ja kunnan tarjoamaan esiopetukseen.

Kumpi sitten kasvattaa paremmin koti vai päivähoito? Mielestäni päivähoito ei voi korvata kotia ja vanhempien kasvatusta, mutta päivähoito on loistava vaihtoehto ja lisä perheiden kasvatusverkostossa. 96-henkeä oli käynyt vastaamassa kysymykseen Kumpi kasvattaa paremmin koti- vai päivhoito? 

Äänet menivät seuraavasti:

Koti 49 (51%)
Päivähoito 2 (2%)
Molempia tarvitaan 40 (42%)
En osaa sanoa5 (5%)

...... aika tasaista, jokainen siis päättäköön itse mikä on parasta omalle lapselleen. Itse koen, että molempia tarvitaan.